Ouders in scheiding

Ouders in scheiding maken een heftige tijd mee. Vaak is er al lang voor, tijdens en na de definitieve scheiding een periode van veel spanning. De scheiding betekent het in gang zetten van meerdere processen gericht op de financiën, het wonen, de kinderen etc. Omdat het een achtbaan is aan emoties waarin je als ouder in verstrikt kan raken, kan ondersteuning in dit proces helpend zijn.

Naast boosheid en verdriet is de grote zorg voor ouders vaak hoe het met de kinderen gaat. In de praktijk zien we veel vragen bij ouders als; 'hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden, hoe gaat het eigenlijk met de kinderen ondanks de omstandigheden, hoe gaan we als ouders samenwerken terwijl we elkaar het liefst nooit meer willen zien, hoe kan ik mijn ex-partner vertrouwen terwijl ik grote zorgen heb over zijn opvoedstijl, hoe vertel ik de kinderen dat ik een nieuwe vriend heb" enz. De scheidingsspecialist kan ouders helpen door een andere ‘bril’ naar de situatie te kijken of door onder begeleiding als ouders in gesprek te gaan. Dit helpt om de kinderen werkelijk centraal te zetten met elkaar en de focus weer volledig te leggen op je eigen leven en dat van de kinderen. Het vraagt moed en lef van ouders om hun eigen trots opzij te zetten en zich kwetsbaar op te stellen naar elkaar.

Soms kan het ook voorkomen dat ouders niet zelf naar de praktijk toe komen maar dat ze door de jeugdbeschermer, jeugdprofessional, de rechter of advocaat verwezen zijn. Ook dan zijn bovenstaande vragen aan de orde maar zitten ouders vaak voor langere tijd vast in hun eigen denkpatroon. Er is dan bijvoorbeeld sprake van wederzijds wantrouwen, vastzittende strijd of een vermoeden van kindermishandeling.

De verschillende vormen van ondersteuning zijn altijd op maat, afgestemd op de vraag die er ligt, deze staan beschreven onder het kopje van de scheidingsspecialist.